Congolese oppositie weigert deel te nemen aan voorbereidingen voor nationale dialoog

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Congolese oppositiecoalitie "Rassemblement", die onlangs werd gecreëerd in Brussel, weigert deel te nemen aan de voorbereidende werken voor de "nationale dialoog" om tot vreedzame verkiezingen te komen in de Democratische Republiek Congo. De facilitator aangesteld door de Afrikaanse Unie had opgeroepen om dinsdag voorbereidingen te treffen. De Rassemblement, die een spoedvergadering heeft gehouden, beschouwt de beslissing van de facilitator "als een provocatie", klinkt het in een persbericht. De coalitie "vraagt aan alle burgers om zich te mobiliseren als één persoon om dit machtsmisbruik te doen falen", door het land te blokkeren op 23 augustus.

Voor de oppositie zullen de facilitator en zijn "bondgenoten" "verantwoordelijk" worden gesteld voor de gevolgen van de "onthoofding (van de facilitator, red.) omdat hij koste wat het kost een derde mandaat wil toekennen aan president Kabila en zo de grondwet schendt".

De facilitator, de Togolese ex-premier Edem Kodjo, had de afgevaardigden van de politieke organisaties en de burgermaatschappij uitgenodigd om dinsdag deel te nemen aan de voorbereidende werkzaamheden voor de nationale dialoog, aldus een persbericht. Eind juli had de Rassemblement al kritiek geuit op Kodjo en hem beschuldigd van partijdigheid. De oppositie had van Kodjo's vervanging de belangrijkste voorwaarde gemaakt opdat ze zou deelnemen aan de dialoog.

Naast de Rassemblement heeft ook de Mouvement de libération du Congo, de op een na grootste partij in het parlement, al laten weten dat ze niet deelneemt aan de dialoog, omdat ze "niets te maken heeft met deze niet-constitutionele aanpak".

De politieke situatie in Congo is gespannen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen, die normaal gezien voor het einde van het jaar zouden moeten plaatsvinden, maar dat lijkt zeer onwaarschijnlijk. De termijn van president Joseph Kabila loopt af op 20 december, en volgens de grondwet is het voor hem niet toegelaten om zich opnieuw kandidaat te stellen. Toch vreest de oppositie dat hij er alles aan zal doen om toch aan de macht zal blijven. Eind november zette Kabila de nationale op poten om met de meerderheid, de oppositie en de burgergemeenschap te bespreken hoe er vreedzame verkiezingen kunnen worden georganiseerd. De oppositie ziet die dialoog als een valstrik, maar heeft toch toegezegd deel te nemen onder bepaalde voorwaarden, zoals de vrijlating van politieke gevangenen.

Bron: Belga