Science says: zo mors je het minste koffie

Koffieringen op officiële documenten: menig werknemer kent het probleem. Gelukkig heeft een Koreaanse wetenschapper een trucje om geen drank te morsen gedurende de wandeling van koffieapparaat naar bureau.
door
Charlotte
Leestijd 1 min.

Jiwon Han onderzocht in een wetenschappelijke studie waarom we zo vaak koffie dreigen te morsen wanneer we van het koffietoestel naar ons bureau terugwandelen. Hij kwam tot het besluit dat het fenomeen niets te maken heeft met de hoeveelheid koffie in de mok, als wel met de "woeste bewegingen van het goedje" tijdens het wandelen.

Wat is dan wél de juiste manier om je met een kopje koffie te verplaatsen? Je moet je kopje in "klauwhouding" vastnemen: met je vijf vingers die je opent als een vogelklauw, over de bovenkant van je kopje heen.

Volgens de wetenschapper kan je bovendien best ook achterwaarts naar je bureau terugwandelen. "Het lichaam is niet gewend om achterwaarts te wandelen, waardoor het alles op alles zet om het evenwicht te bewaren en de koffie tegen de binnenkant van de koffiemok aanspat zonder over de rand heen te gaan", verduidelijkt Han.