OS 2016 - Neymar bezorgt Brazilië eerste olympisch goud in strafschoppenreeks

De Braziliaanse voetballers, vijfvoudig wereldkampioen, hebben zich zaterdag in het mythische Maracana-stadion in Rio De Janeiro voor het eerst tot olympisch kampioen gekroond. In de finale won het gastland in een strafschoppenreeks met 5-4 van Duitsland. Na 90 minuten en verlengingen was het 1-1. Duitsland heeft vier wereldtitels op het palmares, maar moet het nog altijd zonder olympisch goud stellen. Bij de rust stond Brazilië 1-0 voor. Sterspeler Neymar scoorde in de 27e minuut met een prachtige vrije trap. In de 59e minuut bracht kapitein Max Meyer de regerende wereldkampioen langszij. Verlengingen brachten geen soelaas. In de strafschoppenreeks trapte iedereen feilloos binnen, tot Nils Petersen de vijfde penalty miste. De aanvaller van Freiburg zag zijn schot gekeerd door doelman Weverton. Barcelona-spits Neymar bracht het Braziliaanse publiek vervolgens in extase door de beslissende strafschop binnen te knallen.

Brazilië nam zo weerwraak voor de beschamende 1-7 nederlaag die het twee jaar terug in de halve finales van het WK in eigen land leed tegen Duitsland. Neymar was er toen door een in de kwartfinale opgelopen blessure niet meer bij.

Op de erelijst is Brazilië de opvolger van Mexico, dat Brazilië in 2012 in Londen in de finale met 2-1 versloeg.