OS 2016 - Amerikaanse vrouwen pakken zesde opeenvolgende olympische titel in basketbal

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse vrouwenploeg heeft op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voor de zesde opeenvolgende keer goud behaald in het basketbal. In de finale versloegen de VS zaterdag Spanje met 101-72. Het brons is voor Servië, dat Frankrijk met 70-63 versloeg. Na het eerste kwart stonden de Amerikaanse basketvrouwen vier punten voor (21-17) op Spanje. In het tweede kwart bouwden ze die voorsprong uit tot 17 punten (49-32). Na de rust kwam de Amerikaanse eindzege niet meer in gevaar: de Verenigde Staten liepen uit tot 81-49 in het derde kwart en wonnen uiteindelijk met 101-72.

Bij de Verenigde Staten waren Lindsay Whalen en Diana Taurasi elk goed voor 17 punten. De Spaanse Alba Torrens was topscorer van de partij met 18 punten.

Het vrouwenbasketbal staat sinds 1976 op het olympisch programma. Nadat de Sovjetunie de eerste twee gouden medailles wegkaapte, grepen de Amerikaanse vrouwen nog slechts één keer naast de titel. In 1992 won een team van de voormalige Sovjetlanden.

Zondag om 20u30 Belgische tijd staat de finale voor de mannen op de agenda. De Verenigde Staten (het befaamde "Dream Team" van NBA-speler) treffen dan de Serviërs. Vier uur daarvoor vechten Australië en Spanje in de kleine finale nog uit wie met het brons naar huis mag.

.

bron: Belga