Congolese autoriteiten laten twintigtal politieke gevangenen vrij

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Congolese autoriteiten gaan een twintigtal "politieke en gewetensgevangenen" vrijlaten, onder wie enkele pro-democratische activisten die op 15 maart werden opgepakt in de hoofdstad Kinshasa. Daarnaast zullen twee televisiezenders van opposanten heropend worden, hebben de autoriteiten aangekondigd tijdens een internationale bijeenkomst over behoorlijk bestuur in Afrika. De oppositie had aan de regering een lijst van 26 personen overhandigd van wie ze de vrijlating eiste als voorwaarde om deel te nemen aan "een inclusieve nationale dialoog", die president Joseph Kabila wil opstarten met het oog op "geloofwaardige en vreedzame" verkiezingen. Volgens verschillende opposanten zijn de vrijlatingen nodig voor een "versoepeling van het politieke klimaat".

Uiteindelijk ondertekende de Congolese minister van Justitie Alexis Thambwe Mwamba een lijst van 24 personen die "vrijgelaten zullen worden, of voorlopig zullen worden vrijgelaten". Onder hen zijn onder meer Fred Bauma en Yves Makwambala, leden van respectievelijk de burgerbewegingen Lucha (Lutte pour le changement") en Filimbi, die werden vervolgd voor een complot tegen president Kabila. En ook mensenrechtenactivist Christopher Ngou, die werd opgepakt tijdens de protesten tegen de regering van januari 2015 na een poging van het regime om de electorale wetgeving aan te passen, zou vrijgelaten worden.

Thambe ondertekende vrijdag bovendien op vraag van president Kabila een document dat de heropening van twee televisiezenders die in handen zijn van opposanten voorziet, aldus informatiewebsite 7sur7.cd. Het gaat om Canal Futur, dat gesloten werd in 2011, en Canal Kin, gesloten in 2015.

Kabila "geeft zo eindelijk duidelijke signalen met het oog op een versoepeling van het politieke klimaat" in de Democratische Republiek Congo, aldus 7sur7.cd.

De president is sinds 2001 aan de macht en zijn mandaat loopt af op 20 december. Hoewel de grondwet hem verbiedt om zich opnieuw verkiesbaar te stellen, vreest de oppositie dat hij er alles aan zal doen om de macht te behouden.

Bron: Belga