Rebellen dreigen onafhankelijkheid van Nigerdelta uit te roepen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De rebellengroep NDA (Niger Delta Avengers) hebben er donderdag mee gedreigd op 1 oktober de onafhankelijkheid uit te roepen van de Nigerdelta, de olierijke regio van Nigeria. Ze beschuldigt de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari van wanbeheer en het verdelen van het land. "Deze regering, met Buhari aan het hoofd, heeft de Nigerianen schade berokkent met haar ondoordacht beleid, dat het land heeft verdeeld en waardoor niemand nog deel wil uitmaken van deze failliete staat", zo klonk de verklaring van de NDA, een gewapende, separatistische groepering.

De Nigerdelta is een zeer olie- en gasrijke regio in Nigeria, die 70 procent van haar inkomsten uit haar olieproductie haalt. De nationale oliemaatschappij NNPC en verschillende multinationals als Shell, Chevron, Exxon en Eni hebben olie-installaties in het gebied.

"Als de Nigeriaanse overheid geen werk maakt van een echte hervorming, blijft de onafhankelijkheidsverklaring van 1 oktober heilig", zo luidt het verder in de verklaring. Die dag viert Nigeria zijn onafhankelijkheid.

"Wij vragen aan Buhari en de hypocrieten van het noorden (de gouverneurs in het noorden van Nigeria, red.) om olie te ontginnen in het noorden, zodat ze Nigerdelta kunnen laten gaan", zo staat in de verklaring.

De NDA laat sinds het begin van het jaar regelmatig olie-installaties ontploffen. Net als andere Nigeriaanse rebellen dat eerder deden, ijveren ze voor een betere herverdeling van de olie-inkomsten en meer politieke autonomie, en een onafhankelijke staat in de Nigerdelta.

De laatste maanden heeft de groep het aanbod voor vredesgesprekken met de Nigeriaanse regering geweigerd.

Bron: Belga