Oekraïne maakt documenten over campagneleider Trump openbaar

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Oekraïense autoriteiten hebben documenten gepubliceerd waaruit de mogelijk uitbetaling moet blijken van miljoenen dollars aan Paul Manafort, de campagneleider van de Republikeinse Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Die betaling zijn omstreden, omdat ze gebeurden door de het vorige - afgezette - bewind in Oekraïne, dat als pro-Russisch wordt beschouwd. De Oekraïense anticorruptiedienst maakte boekhoudkundige documenten openbaar waarin ook de naam van Manafort te zien is. Hij duikt er op als de bestemmeling van overschrijvingen voor een totaalbedrag van 12,7 miljoen dollar (11,35 miljoen euro). Het gaat om overschrijvingen die plaatsvonden tussen 2007 en 2012, maar het is niet duidelijk of hij het geld ook echt geïncasseerd heeft. Van 2007 tot 2010 was overigens niet Janoekovitsj president van Kiev, maar de pro-Westerse "Oranjeheld" Viktor Joesjtsjenko.

"We benadrukken dat de vermelding van de naam van Paul Manafort op de lijst niet betekent dat hij het geld heeft ontvangen, want de handtekeningen die in de kolom van de bestemmelingen verschijnen, zouden van andere personen kunnen zijn", zo klinkt het in de mededeling van de anticorruptiedient.

Manafort werkte in de genoemde periode als pr-adviseur voor de Oekraïense ex-president Viktor Janoekovitsj en voor diens Partij van de Regio's. De als pro-Russisch bestempelde Janoekovitsj werd van de macht verdreven na de opstand op het Maidanplein in februari 2014.

Het Oekraïense parlementslid Sergej Lestsjenko had Manafort ervan beschuldigd, steun te verlenen aan de pro-Russische politici in Kiev. Volgens de volksvertegenwoordiger zou hij daarmee ook zijn doorgegaan zijn na de vervanging van het regime door een pro-Amerikaanse regering.

Bron: Belga