Medaillewinnaars Olympische Spelen moeten deel premie afstaan aan Braziliaanse fiscus

De Belgische medaillewinnaars moeten in Brazilië belasting betalen op hun premies. Dat bericht De Tijd. Dat de premies daar en niet in België worden belast, is het gevolg van een dubbelbelastingverdrag dat al in 1972 door beide landen werd afgesloten.
door
Belga
Leestijd 1 min.

De olympische winnaars krijgen van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) een premie. Een gouden medaille is goed voor 50.000 euro, een zilveren voor 30.000 euro, een bronzen voor 20.000 euro. Een vierde plaats levert 10.000 euro op, een vijfde tot achtste plaats 5.000 euro. Voor deelnemers aan ploegsporten zijn de bedragen kleiner: 12.500 euro voor goud, 7.500 euro voor zilver en 5.000 euro voor brons.

Daarvan moeten ze dus een deel afstaan aan de Braziliaanse fiscus, maar dat is voor de olympiërs een goede zaak. Als de Belgen in ons land belastingen zouden moeten betalen, zouden ze minder overhouden omdat in Brazilië de belastingtarieven lager zijn.

In Nederland is dat bijvoorbeeld anders. Daar pikt de belastingdienst een graantje mee van de topprestaties van de olympische kampioenen. Vermits Nederland geen belastingverdrag met Brazilië heeft, worden de premies beschouwd als loon en worden ze dus aan hoge tarieven belast.

bron: Belga