Artsen Zonder Grenzen haalt personeel weg uit Jemenitische ziekenhuizen na bombardementen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Artsen Zonder Grenzen (AZG) haalt zijn personeel weg uit zes ziekenhuizen in het noorden van Jemen. Enkele dagen geleden werd een door AZG gesteund ziekenhuis in Abs gebombardeerd door de Saoedische coalitie. Daarbij vielen volgens de organisatie 19 doden en 24 gewonden. In Jemen is al anderhalf jaar een burgeroorlog aan de gang tussen sjiitische Houthi-rebellen - die gebieden in het noorden controleren - en het overwegend soennitische bewind. Dat laatste krijgt de steun van een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. Vredesgesprekken tussen de strijdende partijen werden eerder deze maand opgeschort. Volgens AZG volgen de luchtaanvallen door de coalitie elkaar in sneltempo op.

Meer dan 2.000 medewerkers van AZG, onder wie 90 expats, zijn momenteel in Jemen aan de slag. "AZG gaat nooit over één nacht ijs als ze beslist om haar personeel te evacueren. Maar zonder een geloofwaardige garantie van de conflictpartijen dat ze het beschermde statuut van de zorgvoorzieningen, het verzorgend personeel en de patiënten zullen respecteren, ziet de organisatie geen andere oplossing", zegt de organisatie in een persbericht.

AZG betreurt de gevolgen van de evacuatie voor de patiënten en haar Jemenitische collega's, die in gevaarlijke omstandigheden in die ziekenhuizen aan het werk blijven. "We hopen dat de veiligheidssituatie snel beter wordt, zodat de bevolking op adem kan komen en de teams van AZG kunnen terugkeren om medische zorgen toe te dienen waar dat nodig is".

bron: Belga