Miljoenenboete voor Harley-Davidson wegens uitstootbedrog

door
Belga
Leestijd 1 min.

De bekende producent van motorfietsen Harley-Davidson moet in het kader van een schikking met de Amerikaanse autoriteiten een boete van 12 miljoen dollar (10,6 miljoen euro) betalen. Harley-Davidson verkocht jarenlang een accessoire genaamd "Screamin' Eagle", die bij gebruik maakte dat de moto niet meer voldeed aan de uitstootnormen. Volgens de autoriteiten verkocht de fabrikant tussen 2008 en 2015 zo'n 340.000 van die "supertuners", die de moto beter deden presteren maar ook zorgden voor vervuilende uitstoot. Ook werden meer dan 12.000 motorfietsen verkocht die niet over de juiste certificering beschikten.

De fabrikant moet de boete betalen en ook 3 miljoen dollar (2,6 miljoen euro) uittrekken voor initiatieven om vervuilende uitstoot te verminderen. De constructeur gaat de bewuste accessoires terugkopen van de dealers en ze vernietigen.

In een eigen mededeling zegt Harley-Davidson dat de boete geen schuldbekentenis betekent. Het accessoire was bedoeld voor gebruik op een circuit, luidt het.

bron: Belga