Geweld tegen etnische minderheden neemt toe sinds Brexit

door
Belga
Leestijd 1 min.

Groot-Brittannië moet "dringend" maatregelen nemen tegen de toename van racistisch geweld sinds het referendum over de Brexit en tegen aanhoudende discriminatie van etnische minderheden, zo meent een Britse regeringscommissie. De commissie voor gelijkheid en mensenrechten maakte een rapport bekend dat het grootste ooit zou zijn over etnische minderheden in Groot-Brittannië. Hun toestand ging er de voorbije vijf jaar soms op vooruit, maar voor velen werd het leven harder, met name voor de jonge zwarten, benadrukt de commissie. Over het algemeen "hebben zwarten veel meer kans om het slachtoffer te worden van misdaad of om harder aangepakt te worden door het gerecht", schrijft ze. "In Engeland en Wales heb je twee keer meer kans gedood te worden als je zwart bent."

Xenofobe delicten kenden een "ongeziene piek" in Engeland en Wales nadat de Britten op 23 juni voor een exit uit de Europese Unie hadden gestemd. De indijking van immigratie was het centrale thema in de campagne voor het referendum.

De ongelijkheid treft ook de arbeidsmarkt, waar werkzoekenden met een diploma uit minderheden 2,5 keer minder kans hebben om een job te vinden dan een blanke, zo staat in het rapport. Bij de loontrekkenden verdienen de zwarten met een diploma 23,1 procent minder dan de blanken.

"De combinatie van meer haatmisdrijven na de Brexit en een diepe etnische ongelijkheid in het Verengde Koninkrijk is erg zorgwekkend en moet dringend aangepakt worden", zegt de voorzitter van de commissie, David Isaac, in een mededeling.

Bron: Belga