Drie Amerikaanse zwemmers willen verklaring afleggen bij Braziliaanse gerecht

door
Belga
Leestijd 1 min.

Drie van de vier Amerikaanse zwemmers die het slachtoffer geweest zouden zijn van een overval, zijn bereid om met het Braziliaanse gerecht te praten. Politie en gerecht willen hen verder ondervragen over de tegenstrijdige verklaringen die ze hebben afgelegd over een beroving waar ze slachtoffer van werden. Ook de Amerikaanse zwemkampioen Ryan Lochte, meervoudig medaillewinnaar en de bekendste van de vier, was bij het voorval aanwezig, maar hij slaagde er volgens de Amerikaanse media eerder wel in om naar de VS af te reizen.

Maar twee van de vier werden woensdag tegengehouden en alsnog van het vliegtuig gehaald toen ze vanuit Rio de Janeiro huiswaarts wilden keren. Jack Conger en Gunnar Bentz werden door de autoriteiten vrijgelaten nadat hen verhinderd werd Brazilië te verlaten, zei de woordvoerder van het Amerikaans Olympisch Comité aan persbureau AP. Ook Jimmy Feigen, de vierde zwemmer, wil een verklaring afleggen, luidde het nog.

De vier Amerikaanse zwemmers zouden in de nacht van zaterdag op zondag overvallen zijn. Maar intussen heeft Lochte eerdere verklaringen en details van de overval gerelativeerd. Bij NBC zei hij dat ze overvallen werden toen hun taxi stopte aan tankstation. Eerder zei hij nog dat ze onder bedreiging van een vuurwapen beroofd werden in een taxi en dat overvallers zich voordeden als politiemensen. Volgens Lochte werden ze effectief onder schot gehouden, maar kregen ze geen geweer tegen het hoofd, zoals hij eerder beweerde.

bron: Belga