Meer dan 80.000 mensen geëvacueerd door bosbranden in Californië

door
Belga
Leestijd 1 min.

Door de "Blue Cut"-bosbrand, die woedt ten oosten van Los Angeles, hebben al meer dan 82.600 mensen hun woningen moeten verlaten. Dat melden de autoriteiten. De gouverneur van Californië heeft de noodtoestand uitgeroepen. Ongeveer 34.500 gebouwen worden bedreigd door het vuur en 3.600 hectare land werden al vernield, aldus informatiewebsite Inciweb. Gouverneur Jerry Brown heeft de noodtoestand uitgeroepen in San Bernardino, op 110 kilometer van Los Angeles, en gaat alle overheidsinstellingen van Californië inzetten om de vlammen te bestrijden. Door het uitroepen van de noodtoestand worden bovendien extra financiële middelen vrijgemaakt om de branden onder controle te krijgen.

Eerder op de dag lieten de autoriteiten al weten dat meer dan 700 leden van de reddingsdiensten aanwezig waren in San Bernardino. Twee brandweermannen raakten gewond toen ze samen met vier collega's werden ingesloten werden door de vlammen.

De situatie in het zuiden van Californië is schrijnend door een langdurige hittegolf met temperaturen rond de 35 graden. In het noorden van de westkust slaagde de brandweer er ondertussen in om een brand in de buurt van Clear Lake gedeeltelijk onder controle te krijgen. In het stadje werden minstens 175 gebouwen vernield door het vuur. De politie heeft een veertigjarige man opgepakt op verdenking van brandstichting.

Bron: Belga