Drie doden bij vliegeren op Indiase nationale feestdag

Vliegeren is een geliefde bezigheid op de Indiase feestdagen, zoals de Onafhankelijkheidsdag. De bedoeling daarbij is om het koord van andere vliegers door te snijden. Om dat te vereenvoudigen, krijgen de koorden een laagje poederglas (ofwel manja). Dat is volgens de BBC fataal afgelopen in Delhi.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Twee kinderen die door het schuifdak van de auto naar de vliegers aan het kijken waren, hebben zo'n draad tegen de keel gekregen en zijn overleden. Een jongeman op een motor onderging hetzelfde lot. Eenzelfde koord heeft ook een politieagent verwond.

Het is niet de eerste keer dat vliegeren fataal afdankt door manja. In 2014 en 2015 overleed een vijfjarig kind door toedoen van de dragen. Ook honderden vogels leggen elk jaar het loodje door de dragen.

Bezit, verkoop en productie van manja is sindsdien verboden in de Indiase hoofdstad. Personen die toch betrapt worden met het gevaarlijke goedje riskeren een celstraf tot vijf jaar en een boete van 100.000 roepie (1.325 euro). De overheid van de hoofdstad heeft ook sensibilisering en lessen rond de gevaren van vliegeren op deze manier beloofd.

AFP / C. Khanna