OS 2016 - Braziliaan Braz Da Silva slaat iedereen met verstomming in polsstokfinale

door
Belga
Leestijd 1 min.

Thiago Braz Da Silva heeft maandag voor een enorme prestatie gezorgd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De 22-jarige Braziliaan zorgde voor een stunt van formaat door goud te veroveren in het polsstokspringen. Hij wipte in de finale als enige over 6m03, zette een olympisch record neer, en deed zo verrassend beter dan de Franse topfavoriet Renaud Lavillenie (5m98). Het brons was voor de Amerikaan Sam Kendricks (5m85).

Braz Da Silva sprong de wedstrijd van zijn leven in het olympisch stadion. Hij begon met een geslaagde sprong over 5m65, had twee pogingen nodig om 5m75 te overschrijden en wipte in één beurt over 5m85. Daarna ging het in twee keer over 5m93, op 5m98 paste hij.

6m03, tien centimeter boven zijn persoonlijk record, lukte eerst nog niet maar bij zijn tweede poging was het wel raak voor de Braziliaan. Zo wipte hij alsnog over Lavillenie, die foutloos over 5m75, 5m85, 5m93 en 5m98 was gegaan. De Franse titelverdediger miste nadien tweemaal op 6m03 en liet de lat op 6m08 leggen om alsnog goud te kunnen pakken, zijn enige poging op die hoogte mislukte.

Da Silva bezorgde de Braziliaanse supporters een delirium én de allereerste medaille in het polsstokspringen, hij liet Lavillenie stomverbaasd achter.

bron: Belga