OS 2016 - Jolien D'hoore blijft halfweg omnium "met de voetjes op de grond"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Jolien D'hoore ligt op medaillekoers in het olympisch omnium. Halfweg de competitie, na de eerste drie onderdelen, staat de Oost-Vlaamse op een knappe tweede plaats. D'hoore eindigde maandag als derde in de scratch en de individuele achtervolging (met een Belgisch record). Afsluiten deed ze met een tweede plaats in de afvallingskoers. Met 110 punten moet D'hoore alleen de Britse titelverdedigster Laura Trott (118 punten) voor zich dulden. De Amerikaanse Sarah Hammer (108 punten) staat voorlopig derde.

D'hoore reageerde achteraf tevreden in de Rio Olympic Velodrome. "Dit is een bevestiging dat mijn conditie top is", verklaarde ze. "Ik heb ook het nodige geluk aan mijn zijde (verwijzend naar een fase in de afvalling, red), wat nodig is om mee te spelen voor een medaille. Maar ik wil nog niet te ver vooruitkijken. Ik moet met de voetjes op de grond blijven want in het omnium kan het snel gedaan zijn."

Vier jaar geleden eindigde D'hoore als vijfde op de Spelen in Londen. In Rio lijkt ze rijp voor een medaille, maar de renster vindt het te vroeg om daarover te speculeren. "Ik bekijk het koers per koers en probeer er het maximum uit te halen, dat is de beste manier. Over mijn vorm mag ik zeker niet klagen. Jasper had hier ook zeker kunnen staan. Het is jammer dat hij ziek is geworden want anders zat er ook iets moois in", verwees D'hoore naar de onfortuinlijke De Buyst, die na de eerste dag (waar hij 18e en laatste werd) besloot op te geven.

Laura Trott domineert het omnium voorlopig. "Ze is 'outstanding'", zegt D'hoore, die vreest dat de Britse buiten bereik is, al legt zij zich daar niet bij neer. "Ik heb de voorbije maanden hard gewerkt aan mijn baanronde en 500m. Ik hoop op die nummers niet te veel toe te geven op Trott of zelfs voor haar te eindigen. In de puntenkoers wil ik dan mijn plaats verdedigen."

bron: Belga