OS 2016 - Rustige spelen tot nu toe voor Belgische consulaat

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het consulaat-generaal van België in Rio de Janeiro heeft sinds de start van de Olympische Spelen vorige week maar een beperkt aantal interventies moeten uitvoeren voor landgenoten. Drie interventies telde Buitenlandse Zaken tot nu toe, zo meldt de woordvoerder van de federale overheidsdienst. De collega's van de Nederlandse diplomatieke post moesten daarentegen al 36 in keer in actie komen. Het aantal interventies (3) van ons consulaat sinds het begin van de Spelen is tot nu toe beperkt gebleven", klinkt het.

"Op basis van de vorige grote evenementen die in Rio hebben plaatsgevonden (WK2014, Wereldjongerendagen 2013), heeft het consulaat in Rio geen specifieke antenne geopend. Maar het consulaat blijft wel permanent beschikbaar voor onze landgenoten, ofwel fysiek bij het consulaat of door de 24 uur permanentie."

De Nederlanders hadden met 36 interventies wel al meer werk met zaken als gestolen smartphones, verloren paspoorten, letsel of een brute overval. Het gaat dan zowel om toeristen als om sporters zelf. De gedupeerden hebben zichzelf gemeld, bijvoorbeeld fysiek bij de tijdelijke 'pop-upambassade' bij het Holland Heineken House. Er komen ook meldingen binnen via de plaatselijke politie.

Twee Nederlandse medewerkers zijn bijvoorbeeld naar het ziekenhuis gesneld nadat kort daarvoor wielrenster Annemiek van Vleuten een enorme smak had gemaakt in de wegwedstrijd. Maar in veel gevallen gaat het om beroving en diefstal.

Buitenlandse Zaken in Brussel geeft geen verdere details over interventies.

Wel was er ophef toen judoka Dirk van Tichelt in de nacht na het behalen van zijn bronzen medaille een blauw oog opliep. De Belgische delegatie informeerde zich nadien bij het consulaat en het relaas van Van Tichelt kwam overeen met de vaststellingen van de politie, dixit de delegatieleider.

Bron: Belga