Brexit wordt mogelijk uitgesteld tot eind 2019

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het effectieve vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zal mogelijk pas eind 2019 plaatsvinden. Volgens de Britse krant The Sunday Times komt er een uitstel omdat verschillende Britse overheidsdiensten niet tijdig klaar zullen zijn voor het begin van de onderhandelingen. De nieuwe Britse premier Theresa May had eerder al laten verstaan dat ze het befaamde artikel 50 pas begin 2017 zal inroepen. Met dat artikel wordt een twee jaar durende termijn voor de uittredingsonderhandelingen op gang geschoten, wat dus betekent dat de Brexit begin 2019 zou plaatsvinden.

Maar volgens The Sunday Times hebben verschillende ministers al aan topfiguren uit de Britse financiële sector verklaard dat er nog langer gewacht zal worden. De procedure zal mogelijk pas eind volgend jaar in gang wordt gezet. Dat betekent meteen dat de uitstap uit de EU pas voor eind 2019 is. De voornaamste reden voor het uitstel is dat twee nieuwe departementen - verantwoordelijk voor de Brexit en voor internationale handel - wellicht niet op tijd klaar raken met het voorbereiden van de onderhandelingen.

"Ministers denken er nu aan om de opstart uit te stellen tot najaar 2017", zo zegt een bron uit de Londense City, die met twee Britse ministers heeft gesproken. "Ze beschikken nog niet over de nodige infrastructuur voor de mensen die ze willen aanwerven. Ze zeggen dat ze zelfs nog niet weten welke vragen er juist gesteld moeten worden wanneer de onderhandelingen met Europa beginnen."

Daarnaast wordt ook verwezen naar de komende presidentsverkiezingen in Frankrijk (23 april en 7 mei 2017) en de parlementsverkiezingen in Duitsland (september 2017). "Je kan geen onderhandelingen voeren als je niet weet met wie je moet onderhandelen", zo zegt een andere bron aan The Sunday Times.

Bron: Belga