Arctic Race of Norway - Gianni Moscon boekt ritzege

door
Belga
Leestijd 2 min.

De derde etappe in de Arctic Race of Norway is een prooi geworden voor Gianni Moscon. De Italiaan van Team Sky ontsnapte in de slotfase en hield mooi stand voor de Nederlander Stef Clement (IAM Cycling) en de Italiaan Oscar Gatto (Tinkoff). Moscon neemt ook de leiderstrui over van Danny van Poppel. Na een nerveus koersbegin met tal van aanvalspogingen kregen we uiteindelijk een groepje van vier renners in de vroege vlucht: Leigh Howard (IAM), Matt Brammeier (Dimension Data), Stelle Von Hoff (One Pro Cycling) en Daniel Oss (BMC). Veel bonus kregen ze nooit van het peloton, maximaal 2:45, en het was Team Sky dat de wedstrijd controleerde.

Aan de voet van de slotklim, de Korgfjellet waar de finish op de top lag, bedroeg de toegift van de vluchters nog een kleine minuut. Dat zou niet volstaan, Daniel Oss werd als laatste gegrepen op 5 kilometer van het eind.

De favorieten om de eindzege keken naar elkaar en het was uiteindelijk Rein Taaramäe, eindwinnaar vorig jaar, die als eerste in de aanval trok. Veel kracht zat er evenwel niet in zijn benen en hij raakte niet weg, vooral ook door het stevige tempo bergop van Team Sky.

Finaal reed met Sebastian Henao, Stef Clement en Bjorn Hoem een trio weg, maar ook Gianni Moscon zou nog terugkeren. Die laatste toonde zich duidelijk de sterkste en op 1,5 kilometer van de top versnelde hij nog eens en reed hij naar de dagzege en de leidersplaats. Het is voor de 22-jarige Italiaan zijn eerste zege op hoog niveau. Hij telt nu 15 seconden voorsprong op Stef Clement, Preben Van Hecke staat zevende op 41 seconden, Gilbert achtste in dezelfde tijd. De Noorse rittenkoers eindigt zondag.

bron: Belga