Al 81.000 ambtenaren uit functie ontheven sinds poging tot staatsgreep

door
Belga
Leestijd 1 min.

Sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli, heeft de Turkse regering al 81.494 ambtenaren geschorst of ontslagen. Dat heeft de Turkse eerste minister Binali Yildirim meegedeeld aan de nieuwszender CNN Turk. Volgens de eerste minister werden ongeveer 3.000 militairen definitief of tijdelijk uit hun functie ontzet. Daarnaast werden ook heel wat rechters en medewerkers van ministeries getroffen. De politie heeft daarnaast nog eens 35.022 mensen opgepakt, zowat de helft (17.740) werd aangehouden nadat ze voor een rechter waren verschenen.

Yildirim deelde op CNN Turk ook mee dat de Amerikaanse vicepresident Joe Biden een bezoek zal brengen aan Turkije. De Turkse overheid had eerder ook al meegedeeld dat op 24 augustus een bezoek gepland staat van de minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, John Kerry. Washington heeft die bezoeken nog niet officieel bevestigd.

De gesprekken tussen de VS en Turkije zullen voornamelijk draaien rond Fethullah Gülen, die in de VS verblijft. Ankara stelt dat hij het brein achter de couppoging van 15 juli is, maar Gülen ontkent die beschuldigingen. Turkije heeft al meermaals duidelijk gemaakt dat het een uitlevering van Gülen verlangt. Washington eist echter dat er eerst formeel een verzoek tot uitlevering wordt ingediend, dat vervolgens nog door de Amerikaanse diensten zal beoordeeld worden.

bron: Belga