Rusland denkt na over minder personeel in ruimtestation ISS

door
Belga
Leestijd 1 min.

Rusland denkt erover na zijn personeel in het Internationaal Ruimtestation ISS te verminderen, zo heeft de krant Izvestija gemeld op gezag van Sergej Krikaljev, ex-kosmonaut en nu directeur bemande ruimtevaart bij het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos. Het idee is slechts twee in plaats van drie kosmonauten in de spacemeccano te laten werken. Krikaljev gaf aan dat er zodoende minder onbemande Russische cargo's naar het ISS zouden vertrekken en beklemtoonde de noodzaak om de efficiëntie van het programma op te trekken. Bovenal wordt de uitbating van het complex goedkoper.

Krikaljev zegt het plan te willen bespreken met de vluchtleiding Tsoup, de internationale partners in het ISS en het Instituut voor Medische en Biomedische Problemen dat bevoegd is voor de medische kant van de bemande ruimtevaart in Rusland, zo meldde radiozender Echo Moskwy vrijdag.

Sterkosmonaut Kirikaljev behoorde in het jaar 2000 tot de eerste bemanning in het ISS, waar doorgaans zes mensen in leven en werken. Meestal gaat het om drie Russen, twee Amerikanen en een astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA of uit Japan of Canada.

bron: Belga