IJsland houdt vervroegde verkiezingen in oktober

door
Belga
Leestijd 2 min.

De IJslandse regering heeft donderdag vervroegde parlementsverkiezingen aangekondigd voor 29 oktober. Die zijn het gevolg van het schandaal rond de belastingparadijzen, onthuld door de "Panama Papers". De Panama Papers brachten aan het licht dat honderden IJslanders, waaronder de premier, belangen hadden in belastingparadijzen. Dat leidde tot massabetogingen, waarbij de IJslanders nieuwe verkiezingen eisten. De premier nam ontslag, maar de nauwelijks herschikte centrumrechtse regering bleef aan.

Donderdag nodigde de nieuwe premier, Sigurdur Ingi Johannsson, de leiders van de partijen die in het parlement zetelen uit om hen de datum van de verkiezingen mee te delen, die zes maanden voor het normale einde van de legislatuur zullen plaatsvinden.

"Wij zijn van plan om verkiezingen te organiseren op 29 oktober", aldus de premier, die zei te geloven dat de regering haar nog geplande werk nog zal kunnen afmaken.

De uitslag van de verkiezingen in oktober is hoogst onvoorspelbaar. De centrumrechtse Vooruitganspartij van Johannsson, die in 2013 de verkiezingen won, zal waarschijnlijk afgestraft worden door de kiezer. Maar volgens de peilingen blijft de rechtse kiezer wel trouw aan de conservatieve regeringspartner van de Vooruitganspartij, de Onafhankelijkheidspartij.

Wat de oppositie betreft, wordt het uitkijken naar de score van de Piratenpartij, een redelijk nieuwe partij die ijvert voor een diepgaande hervorming van de instellingen, transparantie van het openbare leven en de strijd tegen corruptie.

Deze partij zou volgens de peilingen tijdens de politieke crisis in april meer dan 40 procent van de stemmen halen. Sinds mei voorspellen de peilingen nog een resultaat tussen de 25 tot 30 procent voor de partij, die vaag blijft over de vraag of ze al dan niet zal regeren bij een electorale doorbraak.

Bron: Belga