OS 2016 - IAAF-voorzitter Sebastian Coe wil "Russische atleten weer in de sport integreren"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Ons doel moet zijn om de Russische atleten weer in de sport te integreren", verklaarde Sebastian Coe, voorzitter van de internationale atletiekfederatie, woensdag op een persconferentie in Rio de Janeiro. Een tijdschema wou de IAAF-voorzitter daar niet op plakken. De Russische atletiekfederatie werd in november 2015 geschorst na een rapport van het Wereldantidopingagentschap WADA over gestructureerd dopinggebruik in de Russische atletiekwereld. Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is Rusland zo met geen enkele Russische atleet aanwezig. Verspringster Darya Klishina, die in de Verenigde Staten woont en traint, mag wel onder neutrale vlag deelnemen. Of de Russen volgend jaar wel op de wereldkampioenschappen in Londen welkom zullen zijn, is nog een open vraag.

"Vanaf het moment dat we de beslissing genomen hebben om Rusland te schorsen, werd er een proces opgestart om ze ook weer te integreren", zegt Coe. "Er werden bepaalde criteria vastgelegd en we hebben binnen de IAAF een werkgroep opgericht. Die 'Task Force' heeft nog veel werk voor de boeg. De Russische federatie zal de werkgroep er van moeten zien te overtuigen dat ze in staat is om de wereldantidopingcode te respecteren. Die re-integratie is het hoofddoel. Hoeveel tijd daar over moet gaan, is nu niet belangrijk."

"Ik vrees dat Rusland zijn atleten op catastrofale wijze in de steek heeft gelaten", stelt Coe. "En zoals later bleek niet alleen de atleten, maar ook andere sporters."

Ondanks alle perikelen is Coe ervan overtuigd "dat Rio een buitengewone competitie te zien zal krijgen". Maar net door hun afwezigheid, dreigen de Russen alsnog het dagelijkse gespreksonderwerp te worden. Er is ook heel wat voer voor discussie. Zo mag polsstokspringster Yelena Isinbayeva, nooit op doping betrapt, niet deelnemen, terwijl de Amerikaan Justin Gatlin, die al twee dopingschorsingen uitzat, zondagavond zomaar de 100 meter zou kunnen winnen. "Iedereen weet wat ik vind van Gatlin, maar regels zijn regels. We kunnen hem niet weigeren en moeten hem met hetzelfde respect behandelen als iedere andere atleet die startrecht heeft."

Coe hoopt alvast dat er van het olympisch atletiekevent ook andere zaken onthouden worden. "Vanmiddag heb ik het olympisch dorp bezocht en daar ging het alvast meer over het eten en de kamers dan over de Russen..."

.

bron: Belga