Nog maar 37 alcoholsloten geïnstalleerd op zes jaar tijd

door
Belga
Leestijd 1 min.

Sinds het koninklijk besluit van 2010 dat de plaatsing van alcoholsloten mogelijk maakt, zijn nog maar 37 van die sloten effectief geïnstalleerd. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). Hoewel rechters al sinds 2010 de installatie van een alcoholslot, dat belet dat de auto start wanneer de bestuurder gedronken heeft, als straf mogen uitspreken, was het tot 2013 wachten voor het eerste echte slot er kwam. Ook daarna bleken de rechters koele minnaars van het alcoholslot.

Slechts 37 exemplaren werden effectief geïnstalleerd. Van die sloten zijn er 22 nog in gebruik. Bij de andere chauffeurs werd het slot verwijderd, nadat ze het programma hadden beëindigd.

Veel rechters twijfelen nog om de straf uit te spreken omwille van de hoge kostprijs (3.500 euro over drie jaar, op kosten van de overtreder) en de zware impact die het slot uitoefent op het beroep van sommige betrokkenen. Nochtans heeft onderzoek volgens het BIVV aangetoond dat het alcoholslot preventief werkt, en de kans op recidive fel vermindert.

Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) heeft gezegd, dat hij het alcoholslot tot een verplichte straf wil maken voor recidivisten en chauffeurs met meer dan 0,8 promille in het bloed. Een dergelijke automatische straf is er al in Canada, de VS en Nederland.

bron: Belga