Nieuwe rol voor Everberg

door
Belga
Leestijd 1 min.

De gesloten jeugdinstelling in Everberg krijgt een nieuwe rol, schrijft De Morgen woensdag. Alle zware delinquente jongeren zullen er voortaan gedurende een maand worden gescreend en geobserveerd. Op basis daarvan moet de jeugdrechter hen elders een plaats toekennen. De 'jeugdgevangenis' wordt De Grubbe in Everberg nog vaak genoemd. Het is waar minderjarigen die zware feiten plegen in regel terechtkomen. De jeugdrechter kan beslissen om hen daar voor vijf dagen te plaatsen, wat twee keer met een maand verlengd kan worden.

Nu wil minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) het systeem herdenken. De Grubbe zou een diagnosecentrum worden, waar de situatie van de jongere duidelijk in kaart wordt gebracht. Als de jeugdrechter oordeelt dat een jongere thuishoort in een gesloten jeugdinstelling, zou die eerst een maand in Everberg moeten doorbrengen.

Daar moeten uitgebreide gesprekken volgen met de psychologen en sociaal werkers, maar ook de thuissituatie zal worden nagegaan. Er wordt een rapport opgemaakt en op basis daarvan kan de rechter dan een traject op maat opleggen.

bron: Belga