Amerikaanse special forces helpen Libische regeringstroepen in Sirte

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bijzondere strijdkrachten van het Amerikaanse leger hebben voor het eerst rechtstreekse steun geleverd aan de Libische militairen die in Sirte de jihadisten van Islamitische Staat bestrijden. Dat meldt de Washington Post dinsdag. De militairen opereren vanuit een gemeenschappelijk commandocentrum in de buurt van Sirte, een stad op 450 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli die sinds juni 2015 in handen is van IS. De troepen die loyaal zijn aan de Libische regering van nationale eenheid, die had opgeroepen tot een offensief, proberen sinds 12 mei het IS-bolwerk weer in handen te krijgen. Het Pentagon had vorige week luchtaanvallen aangekondigd op Sirte, op de vraag van de Libische regering.

De Amerikaanse troepen werken nu in Sirte samen met de Britten. Ze helpen om de luchtaanvallen te coördineren en voorzien hun bondgenoten van inlichtingen, aldus de Washington Post nog. Daarnaast werden Britse en Amerikaanse soldaten gezien in de stad zelf.

Het Pentagon wilde geen commentaar geven op het nieuws, maar bevestigde wel dat kleine Amerikaanse troepen helpen om informatie te verzamelen in Libië.

Vorige maand kwamen nog drie Franse militairen om het leven bij een helikopterongeval in Libië, waar ze een verkenningsmissie uitvoerden. Het was de eerste keer dat Franse militairen aanwezig waren in het land.

Libië is sinds de door het Westen gesteunde val van kolonel Moammar al-Kadhafi in 2011 weggezakt in chaos. Daar maakte IS gebruik van om haar macht in grote gebieden van het land uit te breiden. De eenheidsregering wordt erkend door de Verenigde Naties, maar heeft weinig steun van invloedrijke politici in Libië. Ze kon haar macht slechts in enkele delen van het land uitbouwen.

Bron: Belga