China zet Londen onder druk over nucleair project

door
Belga
Leestijd 2 min.

Londen moet zo snel mogelijk het licht op groen zetten voor de bouw van een nieuwe kerncentrale in Hinkley Point, zoniet dreigen de relaties tussen China en Groot-Brittannië te verslechteren. Dat laat de Chinese ambassadeur uitschijnen in een open brief in de Financial Times. "De relatie tussen beide landen bevindt zich op een cruciaal historisch moment. Het wederzijds vertrouwen moet meer dan ooit gekoesterd worden", schrijft Liu Xiaoming in de Britse zakenkrant. "Ik hoop dat het UK zijn deur openhoudt voor China en dat de Britse regering het project in Hinkley Point blijft steunen".

De nieuwe kerncentrale in het zuidwesten van Groot-Brittannië zal voor een deel worden gebouwd door het Chinese bedrijf CGN. Het gaat om een project van maar liefst 18 miljard pond (zowat 21,2 miljard euro). EDF zette vorige maand het licht op groen, maar daarop verraste de nieuwe Britse premier Theresa May door te verklaren dat de beslissing over het project pas aan het begin van de herfst zal worden genomen.

Critici hebben het vooral moeilijk met het feit dat de Chinezen toegang krijgen tot dergelijke, strategisch belangrijke activa. Anderzijds vreest men dat de nieuwe nucleaire technologie van Hinkley Point nog tot complicaties zal leiden, met vertragingen en extra kosten tot gevolg. Maar tegelijk wordt ervoor gewaarschuwd dat de Britten in een post-brexitperiode, best iedereen te vriend houden.

De nieuwe kerncentrale is de eerste in twintig jaar in het UK. Ze zal zowat 7 procent van de benodigde stroom produceren.

bron: Belga