Charlie Hebdo - Mourad Hamyd aanvaardt uitlevering door Bulgarije aan Frankrijk

door
Belga
Leestijd 2 min.

Mourad Hamyd, de schoonbroer van Chérif Kouachi, een van de daders van de aanslag op de Parijse redactie van Charlie Hebdo in 2015, heeft uitlevering door Bulgarije aan Frankrijk aanvaard. Dat heeft zijn advocaat gezegd, daags na een rechtszitting over zijn uitlevering. "Er is een geldig aanhoudingsbevel, Mourad Hamyd wil naar Frankrijk terugkeren en er bestaat geen enkele juridische belemmering", zei Dragomir Alexandrov, zijn aangestelde advocaat in Bulgarije. Mr. Alexandrov verklaarde dat de uitlevering van Mourad Hamyd, die ervan verdacht wordt zich te willen aansluiten bij de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Syrië, binnen de week rond kan zijn.

Mourad Hamyd , die op 28 juli door de Bulgaarse autoriteiten werd gearresteerd nadat hij was teruggestuurd door Turkije, heeft sindsdien meegewerkt met de onderzoekers, zei zijn advocaat.

De twintigjarige Fransman moet voor een rechtbank in Sofia verschijnen die moet beslissen over het uitleveringsverzoek van Frankrijk. Volgens het Europees aanhoudingsbevel, uitgevaardigd door een rechtbank in Parijs, wordt hij gezocht wegens "bendevorming ter voorbereiding van een terreurdaad", iets waar in Frankrijk tien jaar gevangenis op staat. Hij wilde zich aansluiten bij IS in Syrië via Bulgarije en Turkije.

De echtgenoot van Izana, een zus van Chérif Kouachi, had zijn familie gezegd dat hij naar Marokko ging. Maar toen zijn eigen zus had opgemerkt dat hij al zijn spullen had meegenomen, verwittigde ze begin juli het politiebureau van Charleville-Mézières (in het noordoosten van Frankrijk) over zijn "verontrustende verdwijning".

Hij arriveerde op 26 juli met de trein in Bulgarije via Hongarije en Servië, aldus het Bulgaars parket. Hamyd probeerde twee dagen later in Turkije te geraken maar werd door de autoriteiten teruggestuurd, omdat er een verbod op zijn naam staat om Turks grondgebied te betreden.

Bron: Belga