Video's vrijgegeven van neerschieten ongewapende zwarte tiener

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een politieagent in Chicago heeft een ongewapende zwarte tiener in de rug geschoten, terwijl hij wegliep. De feiten dateren van 28 juli, maar vrijdag gaf de politie de video's vrij van het dodelijke incident. De beelden zijn afkomstig van de bodycamera's van de agenten en van de dashboardcamera in de politiewagen. Eerst is te zien hoe agenten tijdens een achtervolging minstens 15 schoten afvuren op een gestolen zwarte Jaguar.

De auto botst en de 18-jarige Paul O'Neal zet het op een lopen, waarop de politie verschillende schoten afvuurt op de jongeman. Het moment waarop de zwarte jongen in de rug geschoten wordt is niet te zien op de beelden, wel hoe de agenten hem enkele ogenblikken later in de boeien slaan, terwijl zijn T-shirt bedekt is met bloed.

Kort na het incident werden drie politieagenten door politiechef Eddie Johnson geschorst, omdat uit het vooronderzoek bleek dat ze het politiebeleid hadden geschonden. Vrijdag beloofde hij dat als blijkt dat de agenten zich ongepast gedroegen, ze verantwoordelijk zullen gehouden worden voor hun daden.

De familie van de vermoorde jongen spreekt van een koelbloedige moord, en eist via haar advocaat dat een openbare aanklager aangesteld wordt.

bron: Belga