Obama belooft IS te vernietigen, en haalt uit naar Poetin

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse president Obama beloofde donderdag terreurgroep Islamitische Staat (IS) te vernietigen in Syrië en Irak, en haalde tegelijkertijd uit naar de Russische president Poetin, die het Syrische regime steunt. Twee jaar na de oprichting van de internationale anti-IS-coalitie beloofde Obama donderdag tijdens een persconferentie in het Pentagon om de organisatie "op een agressieve manier en op alle fronten" te bestrijden.

"Het is duidelijk geworden dat IS niet onoverwinnelijk is. Ze zullen onvermijdelijk verslagen worden", verzekerde de president, die op 20 januari het Witte Huis verlaat.

De recente aanslagen in Europa en de VS zijn volgens Obama "pijnlijk en tragisch", maar desondanks kan IS niet winnen van de VS en hun NAVO-bondgenoten. "We zullen blijven proberen ze te vermijden, overal waar we kunnen, door hun propaganda te ontmantelen, hun netwerken te vernietigen, hun leiders op het terrein uit te schakelen en uiteindelijk zullen we winnen", aldus Obama.

Obama haalde ook fel uit naar Rusland, met wie de VS werken aan een oplossing voor de oorlog in Syrië. "Ik weet niet of we Rusland en Vladimir Poetin kunnen vertrouwen, en daarom moeten we bekijken of we al dan niet een echte stopzetting van de vijandigheden kunnen bekomen", aldus Obama. "Ik weet niet of Rusland dit kan, omdat het niet wil of omdat het niet genoeg invloed heeft op Assad. Dat gaan we bekijken", zo waarschuwde Obama.

Bron: Belga