Roberto Martinez is nieuwe bondscoach van Rode Duivels

door
Belga
Leestijd 3 min.

Roberto Martinez is vandaag officieel voorgesteld als bondscoach van de Rode Duivels. "Dit is een ongelooflijke uitdaging", zo zei de 43-jarige Spanjaard. "Ik vat deze job bij het nationale team op als een positie als coach bij een club en zal me 24 uur op 24 met de ploeg bezighouden." "Ik was nog maar vier à vijf uur in Brussel, maar ik voel me al welkom", stelde Martinez. "Dit is een ongelooflijke uitdaging. Het professionalisme van de Belgische bond heeft me verrast en heeft ervoor gezorgd dat ik deze beslissing heb genomen. Ik ben trots dat ik de hoofdcoach wordt van België. Ik wil de KBVB danken voor deze kans."

"België is één van de beste teams ter wereld, maar dat maakt nog geen winning team. Op het EK was er te veel respect voor andere ploegen. Er leek ook te veel druk te liggen op het team."

"We staan aan het begin van een proces. Vooral aan de mentaliteit moet nog gewerkt worden. Ik wil een winnaarsmentaliteit bewerkstelligen. Individueel hebben spelers al grote doelen bij hun clubs, nu moet dat ook bij de nationale ploeg het geval zijn. Om een winning team te verkrijgen, moet je talent hebben. Dat is in België zeker het geval. Maar je moet ook de doelstellingen synchroniseren. We hebben het EK of het WK nog niet gewonnen. Maar daarvoor moeten we wel vechten. Mijn speelstijl past bij dit team. Ik wil zo snel mogelijk balbezit verkrijgen. Verder sta ik ook voor aanvallend voetbal. Mijn assistent-manager zal mijn staf vervoegen."

"Ik ben geïntrigeerd door het Belgisch voetbal", zei Martinez, die in België zal verblijven. "Ik heb contact gehad met Anderlecht, maar dat bleek niet het juiste moment. Om deze job goed te doen, moet ik me onderdompelen in de Belgische cultuur."

Als kersvers bondscoach kan Martinez zich nu voorbereiden op zijn eerste opdracht, de oefeninterland van 1 september in het Koning Boudewijnstadion tegen 'zijn' Spanje. Op 6 september volgt in Nicosia tegen Cyprus de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2018 in Rusland. "Voor het duel met Spanje zal ik proberen alle spelers al eens te ontmoeten. Het is het lot dat we het eerst tegen Spanje opnemen. Het Spaanse team ondergaat momenteel een transformatie na een zeer succesvolle periode. Het is alleszins speciaal voor mij", besloot Martinez.

Ondervoorzitter Bart Verhaeghe was bijzonder tevreden met de aanstelling van Martinez. "Er waren veel kandidaten, wat heel positief is", aldus Verhaeghe. "We zijn niet de Duitse bond, en moesten dus met budgettaire beperkingen rekening houden. De keuze voor Roberto was een unanieme beslissing. We geloven dat we een enorm potentieel hebben met dit team. Deze coach is het gewoon om met zulke spelers te werken. Maar dit is slechts een eerste, maar belangrijke, stap. En er moeten nog veel stappen volgen."

"Martinez heeft 7 jaar gewerkt in de Premier League, en niet altijd in de makkelijkste omstandigheden", verklaarde technisch directeur Chris Van Puyvelde. "Hij staat erom bekend dat hij individueel werkt met spelers. Dit weekend zal hij al de Belgische competitie bekijken."

bron: Belga