Kersvers bondscoach Roberto Martinez wil winnaars maken van Belgische spelers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bondscoach Roberto Martinez legde donderdag tijdens zijn persvoorstelling in het gebouw van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) de nadruk op het creëren van een winnaarsmentaliteit bij de Rode Duivels. "Talent alleen is niet genoeg, de spelers moeten een winnaarsmentaliteit hebben. Ze moeten zich op hun gemak voelen bij het feit dat ze een gouden generatie zijn", zei de 43-jarige Spanjaard in het 'Glazen Huis' in Laken. Martinez werd woensdagavond aangekondigd als de nieuwe bondscoach van de Rode Duivels, een dag later landde de voormalige T1 van Everton, Wigan en Swansea in Brussel. "Ik voelde me meteen welkom, al was ik slechts vier uur in België. De KBVB legde veel professionaliteit voor de dag. Dat gaf me een goed gevoel. Ik ben vereerd en trots dat ik met deze wereldploeg mag vertrekken op een speciaal avontuur", opende Martinez. "We moeten ermee leren omgaan dat iedereen het Belgische voetbal enorm respecteert. De Rode Duivels zijn in bijna elke wedstrijd favoriet, dat moeten de spelers beseffen. De individuele klasse van de Rode Duivels staat buiten kijf, veel beter kan het niet. De mentaliteit moet echter beter. Deze ploeg draagt de hoop van een hele natie en dat brengt druk met zich mee. Ze moeten leren bevrijd te spelen en te strijden voor hun land. Het is moeilijk om te winnen als dat van je wordt verwacht. Dat vraagt een winnaarsmentaliteit. Zoiets creëer je niet op één dag. We staan aan de start van een proces."

Vijf dagen na de oefenwedstrijd tegen Spanje op 1 september begint Martinez als bondscoach in en tegen Cyprus met de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2018 in Rusland. "Ik wil in de kwalificatiecampagne indruk maken met aanvallend en attractief voetbal. Het talent van de Rode Duivels past bij mijn speelstijl. Ik wil vanuit balbezit spelen, de bal laten rondgaan en een wedstrijd controleren. Ik wil winnen en zal op zoek gaan naar de beste manier om alles uit het Belgische talent te halen. Met deze ploeg wil ik de droom van België najagen: voetbal brengen waarop de fans trots kunnen zijn en vechten voor een titel op een groot toernooi."

Martinez was voorlopig enkel actief in het clubvoetbal en staat voor het eerst aan het hoofd van een nationaal voetbalelftal. "Het grote verschil is dat je nu in korte of middellange periodes moet werken. In de Premier League speelden we soms drie wedstrijden per week, terwijl er nu veel langere tijd tussen zit. Je leeft van wedstrijd tot wedstrijd. De voorbereiding is daardoor van levensbelang. De intensiteit op training blijft echter hetzelfde", besloot de nieuwe bondscoach.

bron: Belga