Zeven UGent-wetenschappers naar dopinglab voor Olympische Spelen in Rio

door
Belga
Leestijd 1 min.

Tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in Rio de Janeiro zullen zeven wetenschappers van de Universiteit Gent meewerken in het Braziliaanse anti-dopinglaboratorium. "Ze zullen betrokken zijn bij de interpretatie van de resultaten en bij de toepassing van de meest gecompliceerde technieken", zegt de UGent in een persbericht.

Het dopingcontrolelaboratorium (DoCoLab) van de Gentse universiteit richtte twee jaar geleden een anti-dopingkenniscentrum op. "Als een van zijn kerntaken stelt het kenniscentrum de wetenschappelijke kennis van de UGent ter beschikking, bijvoorbeeld tijdens de Spelen", zegt de universiteit. "De versterking door de UGent komt er op vraag van het laboratorium van Rio, wegens de goede wetenschappelijke reputatie van het Gentse lab."

In het nieuwe laboratorium in Rio zullen meer dan 6.000 stalen van deelnemers aan de Olympische en Paralympische Spelen geanalyseerd worden. Tijdens de Spelen zal het laboratorium 24 uur per dag en 7 dagen op 7 operationeel zijn, meldt de UGent. "Naar schatting zal ongeveer 50 procent van de deelnemende atleten getest worden. Naast de reguliere urinestalen, zullen er ook een duizendtal bloedstalen geanalyseerd worden. De resultaten van de analyses worden binnen een termijn van 24 uur verwacht."

De UGent is in Rio ook vertegenwoordigd bij de sporters met Axelle Dauwens, Jolien D'Hoore, Evi Van Acker en Laura Waem.

bron: Belga