Erdogan slaat mea culpa voor eigen banden met Gülen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Turks president Recep Tayyip Erdogan heeft voor het eerst zijn vroegere banden met Fethullah Gülen erkend. Erdogan vroeg vergiffenis aan het Turkse volk voor het feit dat hij zijn ex-bondgenoot "niet vroeger heeft kunnen ontmaskeren". "Het maakt me triest dat ik niet in staat was het ware gezicht van zijn organisatie van verraders te ontwaren", zegt Erdogan tijdens een spoedbijeenkomst met religieuze leiders. "Ondanks onze talrijke meningsverschillen heb ik hen geholpen, in de hoop dat we het op zijn minst ergens met elkaar eens zouden raken. We tolereerden hen omdat ze het woord 'Allah' in de mond namen. Nu moeten we daarvoor rekenschap afleggen, zowel voor het volk als voor God."

De politieke invloed van Gülen, die door Erdogan beschuldigd wordt van de mislukte staatsgreep van 15 juli, gaat terug tot in de jaren zeventig. Toen Erdogan burgemeester werd van Istanboel en zijn AK-partij terrein won, was Gülen een van zijn dichte bondgenoten.

De band tussen Erdogan en Gülen ging fel achteruit na het corruptieschandaal van 2013, waarbij verschillende ministers en vertrouwelingen van de huidige president betrokken waren. Erdogan zag Gülen als aanstoker van het schandaal en verbrak zijn banden met hem.

"Vanaf nu moet iedereen die luistert naar die charlatan en terroristenleider uit Pennsylvania bereid zijn om de gevolgen daarvan te dragen", besloot Erdogan.

Bron: Belga