Australië negeert bewust misbruik dat migranten in detentiecentra ondergaan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Australische regering negeert bewust het misbruik dat asielzoekers moeten ondergaan in de Australische detentiecentra in Naura en Papoea-Nieuw-Guinea, hekelen de mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International woensdag in een rapport. Ongeveer 1.200 mannen, vrouwen en kinderen die asiel willen aanvragen in Australië zijn overgebracht naar de centra die Australië heeft uitbesteed. "Dat de Australische regering deze grove misbruiken niet aanpakt, lijkt een bewuste politiek om asielzoekers te ontmoedigen het land per boot te bereiken", aldus de ngo's in hun rapport. Sommige van die vluchtelingen verblijven al drie jaar in zo'n centrum, worden verwaarloosd door de door de Australische regering aangestelde diensten, en regelmatig aangevallen door lokale bewoners. Medische zorg wordt pas laat toegediend of zelfs niet, zelfs voor levensbedreigende aandoeningen. Vanwege de levensomstandigheden kampen vele vluchtelingen met mentale problemen: automutilatie en zelfmoordpogingen komen regelmatig voor.

Het Australische beleid voor vluchtelingen die per boot aankomen is "extreem gruwelijk", aldus Anna Neistat, die voor Amnesty het onderzoek op Nauru leidde. Zowat tachtig vluchtelingen werden bevraagd. Volgens de ngo's speelt Nauru onder één hoedje met Canberra, omdat het kleine eiland grote sommen geld krijgt van Australië om detentiecentra open te houden.

Een door de BBC geciteerde woordvoerder van de Australische regering zegt dat ze de informatie uit het rapport niet op voorhand kon inkijken, en vroeg de auteurs om de regering op de hoogte te brengen vooraleer "zulke aantijgingen" te verspreiden. In het rapport wijzen de ngo's erop dat de Australische autoriteiten op de hoogte zijn van het misbruik.

Woensdag heeft het Hooggerechtshof van Papoea-Nieuw-Guinea het land en Australië gevraagd een "relocalisatieplan" voor de 900 vluchtelingen op het eiland Manus voor te leggen. De grote meerderheid van de aanvragen van deze vluchtelingen zijn goed gefundeerd, omdat het gaat om mensen die in hun land vervolgd worden en recht hebben op bescherming. In april noemde het Hooggerechtshof het centrum op Manus al "illegaal en ongrondwettelijk".

bron: Belga