Deze vreemde weetjes leert Noord-Koreaanse jeugd over hun leider

Dat Noord-Korea er rare gewoontes op nahoudt is het understatement van 2016, maar enkele nieuwe bevindingen over het onderwijs in het land bevestigen die wereldvreemdheid nog maar eens. Zo krijgen de Noord-Koreaanse kinderen een aantal absurde weetjes over hun leider Kim Jong-un aangeleerd.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Stel je voor dat wij het Belgische koningshuis zouden beschouwen als halfgoden. Dat we hen buitenmenselijke krachten toebedelen en we flauwvallen als ze in onze buurt vertoeven. Het klinkt volledig ongeloofwaardig, maar dat is wel hoe Noord-Koreanen hun leiders bekijken. De verafgoding is deels het gevolg van staalharde censuur en repressie, maar ook van een personencultus die er al op jonge leeftijd wordt ingedrild.

Volgens een studie van het Korea Institute for Curriculum Evaluation moet de schoolgaande jeugd al vanaf hun 12 jaar de propaganda van het regime herkauwen. Gedurende de vijf jaar durende opleiding worden de leerlingen onderwezen in de geschiedenis van de leider Kim Jong-un, zijn vader Kim Jong-il, grootvader Kim Il-sung en grootmoeder Kim Jong-suk.

Tijd teruggenomen van Japan

In de cursussen staan enkele ongelooflijke weetjes. Zo zou Kim Jong-Il op bovennatuurlijke wijze geboren zijn op de heilige berg Baekdu, waar op het moment van zijn geboorte een nieuwe ster ontstond, die de hemel verlichtte. Bovendien zou de Geliefde Leider ook nooit een toilet hebben gebruikt, omdat hij nooit nummer 1 of 2 moet doen.

Zijn zoon en de huidige dictator van Noord-Korea, Kim Jong-un, zou dan weer tijd teruggenomen hebben van Japan. Inderdaad, hij is tijd terug gaan halen uit Japan. De Noord-Koreanen geloven dat de Japanse 'imperialisten' tijdens hun bezetting in 1919 tijd meegenomen hebben uit het land. Op 15 augustus hebben de inwoners allemaal hun klok teruggedraaid om 30 minuten terug te krijgen.

Foto AFP/KCNA via KNS