Trump vreest voor "manipulaties bij verkiezingen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump vreest drie maanden voor de verkiezingen voor verkiezingsbedrog. "Als ik eerlijk ben, vrees ik dat de verkiezing gemanipuleerd zal worden", zei hij bij een toespraak in Columbus (Ohio).

Het is niet de eerste keer dat Trump twjfels heeft over het eerlijke verloop van verkiezingen. Bij de presidentsverkiezingen van 2012, toen Mitt Romney het onderspit moest delven tegen de huidige president Barack Obama, sprak hij van verkiezingsbedrog. Ook tijdens de Republikeinse voorverkiezingen insinueerde hij meermaals dat de stemgang gemanipuleerd werd. Hij trok uiteindelijk aan het langste einde en versloeg zestien tegenkandidaten. Door het verkiezingssysteem had hij daarvoor geen 50 procent van de stemmen nodig.

Politieke commentatoren stellen zich intussen vragen over de geestelijke vermogens van de flamboyante vastgoedmagnaat. Eugene Robinson kopt in The Washington Post: "Is Donald Trump just plain crazy?" Hij verwijst onder meer naar de recente uitspraak van Trump dat hij geen contact heeft met Vladimir Poetin, terwijl hij in november nog prat ging op zijn goede relaties met de Russische president. Trump beledigde ook Ghazala Khan, de moeder van een Amerikaanse soldaat die in Irak omkwam. Ze "had niets te zeggen of mocht niets zeggen", terwijl haar man een toespraak hield op de Democratische Conventie. Robinson vraagt zich af of men gezond is als men zo weinig empathie heeft met een rouwende moeder.

In dezelfde krant constateert Robert Kagan van het gereputeerde Brookings Institution dat er iets grondigs fout is met Trump. Hij spreekt van een autodestructieve persoonlijkheidsstoornis. Als Trump president wordt, zouden de VS overgeleverd zijn aan een potentiële "dictator met een gevaarlijk onstabiel temperament dat hij noch iemand anders kan controleren".

bron: Belga