OS 2016 - "Alles is aanwezig om prijs te pakken"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tom Boon is de onbetwiste goalgetter van de Red Lions. De 26-jarige hockeyer neemt in Rio de Janeiro voor de tweede keer deel aan de Olympische Spelen en brandt van ambitie. "Het gevoel is goed. De voorbereiding is quasi afgerond. Het toernooi mag gaan beginnen", vertelde hij dinsdag na de oefenpartij tegen Argentinië (FIH 7), die met 1-4 werd verloren. Een teleurstelling, zeker na de vlotte 7-1 zege tegen Canada (FIH 15) vorige week donderdag.

"Argentinië speelde erg fysiek en ik denk dat wij vandaag wat met de rem op hebben gespeeld", analyseerde Boon. "Zij hebben ons een beetje 'van het veld geduwd' en dat mag niet meer gebeuren. Dat moeten we meenemen naar de volgende oefenwedstrijd, morgen tegen Duitsland."

Zaterdag begint het echte werk in het Olympic Hockey Centre. De Lions nemen het dan op tegen Groot-Brittannië, dat als nummer 4 twee plaatsen hoger op de ranking staat. "We gaan meteen voor winst. Dat is alvast de bedoeling. Wij willen zo hoog mogelijk in de poule eindigen om zo een makkelijkere tegenstander in de kwartfinales te hebben. Een overwinning tegen de Britten moet ons op weg zetten. Als ons dat lukt, mogen we 's anderendaags tegen Brazilië (FIH 30) aantreden en beginnen we gewoon met een 6 op 6. Dat zou een uitstekende start in onze groep zijn."

Vier jaar geleden eindigde Boon met de Red Lions op de vijfde plaats op de Spelen van Londen. "Toen startten we het toernooi met als hoogste objectief een vijfde plaats. Dat haalden we toen, al vonden we achteraf allemaal wel dat er misschien meer had ingezeten. Nu willen we zo hoog mogelijk in de poule eindigen, onze kwartfinale winnen en dan zien we wel wat we nog kunnen doen."

Sinds oktober 2015 staat de Nieuw-Zeelander Shane McLeod aan het hoofd van de Belgische hockeymannen. Boon prijst diens verdiensten. "Zijn rol in ons team is heel belangrijk. Hij levert echt uitstekend werk. Iedereen voelt zich goed in het team en dat is het belangrijkste. Het is niet altijd zo geweest met eerdere coaches en hij vervult in dat opzicht een cruciale rol. Ik vind het prachtig om hem als coach te hebben."

De Red Lions draaien al jaren mee aan de top van het internationale hockey, maar op een grote titel is het nog steeds wachten. "Ik begrijp dat men verwacht dat wij eindelijk eens oogsten. Er is al heel veel over ons gezegd en geschreven. Op het laatste EK en WK waren we opnieuw medaillekandidaat en werden we pas vijfde. Ook wij verwachten dat we ooit iets winnen, en misschien is nu het moment aangebroken. Dit is zeker de sterkste groep waar ik al deel van heb uitgemaakt. Sommige jongens spelen al acht of negen jaar samen en de jongeren die erbij kwamen, zijn sterker dan wij toen. Je voelt dat iedereen een grote honger heeft om te winnen. Alles is aanwezig om een prijs te pakken."

bron: Belga