Nobelprijswinnaar Ahmed Zewail overleden

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ahmed Zewail, een Egyptisch-Amerikaanse chemicus die in 1999 de Nobelprijs voor Scheikunde kreeg, is dinsdag op 70-jarige leeftijd overleden in de Verenigde Staten. Dat deelde zijn woordvoerder mee op de Egyptische televisie, zonder de doodsoorzaak bekend te maken. Zewail werd in 1946 geboren in Damanhur en was de eerste Arabier die de hoogste wetenschappelijke onderscheiding mocht ontvangen, voor zijn studie naar overgangstoestanden van chemische reacties met behulp van femtoseconde spectroscopie.

Hij groeide op in Alexandrië waar hij zijn diploma en master in de spectroscopie behaalde. Hij zette zijn studies verder aan de universiteit van Pennsylvania, waar hij in 1973 zijn doctoraat behaalde, waarna hij postdoctoraal onderzoeker werd aan de universiteit van Californië in Berkeley.

In 1976 gaat hij aan de slag bij het California Institute of Technology in Pasadena, kortweg Caltech, waar hij blijft werken.

Op het einde van de jaren 1980 ontwikkelde Ahmed Zewail methoden voor het bestuderen van chemische reacties met extreem korte laserflitsen. "Door lasertechonologie te gebruiken om flitsen van enkele femtoseconden (een biljardste van een seconde, red.) te creëren, konden deze reacties bestudeerd worden", staat te lezen op de website van de Nobelprijs.

Zewail was getrouwd en had vier kinderen.

bron: Belga