Kustpolitie vraagt voorzichtige analyse cijfers BOB-zomercampagne

door
Belga
Leestijd 2 min.

De politiezones aan de kust vragen de tussentijdse cijfers van de BOB-zomercampagne voorzichtig te analyseren. Dat zegt onder meer de zone Damme/Knokke-Heist en Blankenberge/Zuienkerke. Uit de eerste cijfers bleek namelijk dat er aan de kust opvallend meer dronken mensen plaatsnemen achter het stuur. "Een scheefgetrokken beeld", menen verschillende zones. Onder meer in Blankenberge en Nieuwpoort loopt een op de acht gecontroleerde bestuurders tegen de lamp, aan de volledige westkust is dat ongeveer 7,2 procent en in Damme/Knokke-Heist zelfs bijna op een op de vier.

Maar die cijfers kunnen een vertekend beeld geven. Dat zegt Philip Caestecker, korpschef in Blankenberge. "Het is een verkeerde oefening om deze cijfers met andere te vergelijken. Ook vergelijken met de BOB-wintercampagne is appels met peren vergelijken. In de zomer organiseren wij geen grote acties zoals in de winter. Dan testen we ruim honderd bestuurders in één actie met ons samplingtoestel. Nu werken we meer steekproefgewijs en met gerichte controles. Ook wie een ongeval heeft moet blazen, en daarvan zijn er veel bestuurders onder invloed." De zone neemt bijvoorbeeld de cijfers van de controles na het festival Beachland niet mee, omdat die het algemeen beeld nog meer scheeftrekken.

Soortgelijk verhaal in Damme/Knokke-Heist. Daar zien ze het resultaat van kleine, gerichte acties enerzijds. Anderzijds hebben de patrouilles extra oog voor risicovol of onaangepast rijgedrag. Grote controles hebben volgens de zone geen meerwaarde, onder meer door sociale media, vandaar die actievere rol voor de agenten.

Aan de Westkust blaast 7,2 procent positief op alcohol, en dat ligt in lijn met de resultaten van vorig jaar. Hierbij betreft het vooral aangekondigde controles. Dat de cijfers iets hoger liggen dan in de winter (4,1 procent), schrijft de zone toe aan de drukte aan de kust. Bovendien wordt ook hier gericht gecontroleerd, onder meer op plaatsen waar er veel ongevallen zijn en op uren en momenten waarbij het risico groter is.

De diensten van gouverneur Carl Decaluwé zijn nog niet officieel op de hoogte gesteld van de algemene cijfers in Vlaanderen of de provincie, en wenst de totaalcijfers af te wachten en niet voorbarig te reageren. De zomercampagne eindigt op 31 augustus.

bron: Belga