Puur Belgisch eten dankzij je smartphone!

Wil je bewuster omspringen met je eten en tegelijkertijd de lokale economie een boost geven? Dan moet je zeker het ‘Belgetarisme' eens een kans geven! Dat houdt in dat je zoveel mogelijk van je boodschappen zo dicht mogelijk bij huis probeert te halen. Zo draag je niet enkel bij aan een duurzame toekomst, misschien bespaar je nog op je voedingsbudget en ga je er gezonder van eten. Bovendien is het tegenwoordig een fluitje van een cent om een Belgetarische dieet te beginnen dankzij een tal van online-initiatieven.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Meer en meer is er een bewustwording aan het komen dat onze manier van consumeren moet veranderen. Kwaliteit komt meer en meer boven kwantiteit, terwijl we ook beginnen beseffen dat de economie eerlijker moet. Op het vlak van voeding wordt er meer en meer gekeken naar het lekkers van bij ons en seizoensproducten. Zo komt de korte keten, waarbij de boer rechtstreeks in contact komt met de klant, ook in beeld. De afwezigheid van tussenpersonen betekent niet enkel een eerlijker loon voor de boer, maar ook een eerlijkere prijs voor de consument.

Hoe ga je te werk?

Als je in een landelijk gebied woont, ken je misschien wel een landbouwer die zijn producten rechtstreeks aanbiedt. Is dat niet het geval of woon je in een stedelijke kern? Dan kan het internet soelaas bieden. Meer en meer worden daar initiatieven op poten gezet om de producten van lokale bioboederijen of landbouwcoöperatieven aan de man te brengen. Abonnementen voor groente- of fruitpakketten vind je tegenwoordig zonder al te veel moeite. Sommige boerderijen bieden daarnaast nog vlees, zuiverproducten of zelfs voorbereide maaltijden.

Meestal werken deze initiatieven met afhaalpunten waar je bestellingen op bepaalde tijdstippen kan oppikken, terwijl thuislevering af en toe ook mogelijk is. Maar hoe minder vervoer er aan te pas komt, hoe ecologischer en voordeliger natuurlijk.

Omdat de meeste producten seizoensgebonden zijn, zal je af en toe een onbekende groente in je pakket krijgen. Laat dat je niet afschrikken, het is een extra leuke uitdaging om ermee aan de slag te gaan en nieuwe gerechten te ontdekken. Vaak krijg je receptjes bij iets minder bekende producten. Die kunnen je alvast op weg helpen om iets nieuw te leren kennen.

Zin om zelf lokale producten in je routine op te nemen? Samsung Discover heeft zes apps of online-initiatieven opgelijst die je daarbij helpen! Hun tips kan je hier vinden.