Noodtoestand in Mali verlengd tot maart 2017

door
Belga
Leestijd 2 min.

De noodtoestand die van kracht is in Mali en die zondag afloopt, is verlengd met acht maanden tot 29 maart 2017. Het parlement heeft daarover vrijdag unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd, zo melden officiële bronnen. De noodtoestand werd verlengd van 1 augustus tot 29 maart 2017 om middernacht, aldus openbare televisiezender ORTM. De uitzonderingstoestand werd al verschillende keren ingevoerd in Tunesië sinds de aanval van 20 november 2015 op hotel Radisson Blu in Bamako door jihadisten, waarbij 22 doden vielen, onder wie twee aanvallers. Op 21 juli werd de noodtoestand nog voor 10 dagen ingevoerd na een aanval op een militaire basis in Nampala, waarbij zeventien soldaten werden gedood en die werd opgeëist door twee gewapende groepen.

De nieuwe verlenging tot 29 maart 2017 "past in het kader van de versterking van de acties in de strijd tegen het terrorisme, de georganiseerde misdaad en alle vormen van bedreigingen of aanvallen op de vrede en de veiligheid van de mensen en hun bezittingen in Mali", aldus de regering na de stemming van vrijdag.

De noodtoestand geeft de veiligheidskrachten meer kansen om in te grijpen, en beperkt bijeenkomsten op openbare plaatsen.

Het noorden van Mali viel in maart-april 2012 ten prooi aan jihadistische groeperingen gelieerd aan al-Qaida, nadat het leger een nederlaag had geleden tegenover een rebellie van voornamelijk Toearegs. Eerst hadden ze een bondgenootschap met die groepen, daarna werden ze uitgesloten. Een internationale coalitie, gelanceerd in januari 2013 op initiatief van Frankrijk, slaagde erin groeperingen grotendeels te verdrijven. Toch zijn hele regio's nog steeds niet onder controle, en sinds 2015 hebben de jihadistische aanvallen zich uitgebreid naar het centrum en het zuiden van het land.

Bron: Belga