FIFA-schandaal - Voormalige Guatemalaanse bondsvoorzitter pleit schuldig

door
Belga
Leestijd 1 min.

De gewezen voorzitter van de voetbalbond van Guatemala, Brayan Jimenez, heeft vrijdag schuldig gepleit in het onderzoek naar het FIFA-aschandaal. Hij deed dat in de Verenigde Staten, waar hij sinds enkele maanden verblijft sinds zijn uitlevering. De 62-jarige Jimenez wordt door het Amerikaanse gerecht verdacht van omkoping en witwaspraktijken. Hij pleitte schuldig aan samenzwering met het oog op afpersing en fraude. Hij wordt ervan beschuldigd steekpenningen te hebben ontvangen in ruil voor het toekennen van media- en marketingrechten op de kwalificatiewedstrijden van de Guatemalaanse kwalificatiewedstrijden voor de het WK voetbal van 2018 en 2022.

Jimenez, die voorzitter van de voetbalbond in zijn land was van 2010 tot 2015, riskeert twee celstraffen van 20 jaar. Hij werd in januari opgepakt in Guatemala City en in maart uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

De Guatemalaan maakt deel uit van een groep van meer dan 40 FIFA-verantwoordelijken die ervan verdacht worden tientallen miljoenen dollars te hebben ontvangen aan commissies en smeergeld. Sinds het begin van het onderzoek hebben al verschillende verdachten schuldig gepleit, maar er werd nog niemand veroordeeld. Het is nog niet bekend wanneer de beklaagden voor de rechter zullen verdwijnen.

bron: Belga