Tom Goegebuer mag naar Rio na schorsing Russische gewichtheffers

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Internationale Gewichthefbond (IWF) heeft vrijdag beslist de Russische gewichtheffers volledig van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te bannen. Het Russisch Olympisch Comité had in totaal acht Russische gewichtheffers geselecteerd voor Rio. Door de uitsluiting van de Russen wordt Tom Goegebuer als eerste reserve opgevist. Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité heeft de deelname van de 41-jarige Gentenaar ook al bevestigd. Hij komt in Rio zondag 7 augustus in actie. "De integriteit van de haltersport is al verschillende keren ernstig aangetast door Russische gewichtheffers. Daarom heeft de IWF ervoor gekozen om deze beslissing te nemen in het belang van onze sport", verklaart de federatie op zijn website.

Woensdag raakte bekend dat elf gewichtheffers positief bevonden werden op het gebruik van doping, bij de tweede golf van hertesten op dopingstalen van de Olympische Spelen van Londen in 2012. Bij de elf positief bevonden atleten waren vier Russen.

De acht plaatsen van Rusland worden nu ingenomen door Albanië, Georgië en Macedonië bij de vrouwen en door België, Kroatië, Servië, Mongolië en El Salvador bij de mannen.

Tom Goegubeur bleef trainen in de hoop om alsnog opgevist te worden voor de Spelen. "Nooit opgeven. Ik blijf trainen zolang er een kleine kans blijft bestaan dat ik naar Rio mag gaan", schreef hij woensdag op zijn Facebook-pagina.

Goegebuer was al actief op de Olympische Spelen van Peking en Londen, in de categorie -56 kg. Hij werd dertiende op de Spelen in 2008 en twaalfde op de Spelen in 2012. De Limburger werd Europees kampioen in 2013. Op het afgelopen EK in 2016 eindigde Goegebuer als zesde.

bron: Belga