Spaanse koning vraagt Mariano Rajoy opnieuw om regering te vormen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de al maanden aarzelende inspanningen om een nieuwe regering te vormen in Spanje komt wat beweging. Uitvoerend premier Marino Rajoy neemt de opdracht van koning Felipe VI aan. Of hij de nodige ondersteuning vindt bij andere partijen, is echter zeer de vraag. Ruim een maand na de nieuwe parlementsverkiezingen in Spanje heeft koning Felipe VI de uitvoerende conservatieve premier Mariano Rajoy de opdracht gegeven een nieuwe regering te vormen. "Ik heb de koning gezegd dat ik nog niet over de nodige steun beschik, maar de opdracht wel aanvaard", verklaarde Rajoy vanavond in Madrid na zijn onderhoud met Felipe.

Het overleg met Rajoy was het laatste van de driedaagse consultatieronde van Felipe met alle partijleiders. Vanmiddag ontving de koning in het Zarzuela-paleis ten noordwesten van Madrid ook de voorzitter van de socialisten (PSOE), Pedro Sánchez. Achteraf verklaarde Sánchez aan de pers dat hij Felipe heeft meegedeeld dat de PSOE-afgevaardigden bij een eventuele stemming over een kandidatuur van Rajoy in het parlement in Madrid "neen" zouden stemmen.

Rajoy zou het liefst met de PSOE een grote coalitie naar Duits voorbeeld vormen. Het alternatief voor de conservatieven zou een minderheidsregering zijn, zei Rajoy vanavond op zijn persconferentie. Dat kan enkel als de socialisten zich bij de stemming onthouden.

Rajoy waarschuwde nu dat onder alle omstandigheden een tweede stembusgang moet verhinderd worden en zo snel mogelijk een regering moet gevormd worden. Het land staat grote uitdagingen te wachten zoals een versterking van de economie en de separatistische aspiraties in Catalonië. "Vanaf morgen zal ik de onderhandelingen (voor de regeringsvorming) hervatten, deze keer echter in opdracht van de koning", kondigde Rajoy aan. De 61-jarige conservatieve politicus wil daarbij zijn "inspanningen verdubbelen". De vorming van een nieuwe regering "hangt echter niet alleen van mij af", benadrukte hij.

Bij de nieuwe verkiezingen van 26 juni had de conservatieve Volkspartij (PP) van Rajoy wel stand gehouden als grootste partij voor de socialisten, maar opnieuw naast de in december verloren absolute meederheid gegrepen. Onder de grotere partijen van de op drie na grootste economische macht van de eurozone vond Rajoy tot dusver geen bondgenoot. De PP gaat gebukt onder de vele corruptieschandalen en de strenge besparingspolitiek van vorig jaar.

bron: Belga