Egypte vraagt financiële steun aan IMF

door
Belga
Leestijd 2 min.

Egypte heeft officieel financiële hulp gevraagd van het Internationaal Monetair Fonds om te helpen bij het herstel van zijn economie. Dat heeft het IMF dinsdag aangekondigd. "De Egyptische autoriteiten hebben aan het IMF gevraagd om hen financiële steun te geven om hun politiek programma te begeleiden", aldus directeur van het IMF-departement van het Midden-Oosten Masood Ahmed in een persbericht.

Het bedrag is nog niet officieel bekendgemaakt, maar volgens sommige media zou Egypte 7 miljard dollar (6,4 miljard euro) vragen over een periode van drie jaar. Het IMF stelt "met ongeduld" te wachten op het begin van de onderhandelingen met de Egyptische autoriteiten om het land te helpen "het hoofd te bieden aan zijn economische problemen". Een delegatie van het IMF trekt vanaf 30 juli voor twee weken naar Egypte, klinkt het nog in het persbericht.

Eind 2012 hadden het IMF en Egypte, toen onder leiding van de islamistische president Mohamed Morsi, een voorakkoord gesloten voor een lening van 4,8 miljard dollar die gepaard zou gaan met economische hervormingen. De gesprekken werden echter enkele maanden later stopgezet te midden van de politieke spanningen in het land, die geleid hebben tot de afzetting van president Morsi door het leger in juli 2013.

Uiteindelijk vroeg de opvolger van Morsi, Abdel Fattah al-Sissi, financiële middelen aan de Golfstaten. Saoedi-Arabië maakte 5 miljard dollar vrij, de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit schonken tezamen 7 miljard dollar.

De Egyptische economie kreeg de laatste maanden echter opnieuw klappen door de daling van de inkomsten uit het buitenland door een vermindering van het aantal toeristen, en door een daling van de inkomsten afkomstig van het Suezkanaal. In maart moest de nationale bank de Egyptische munt nog met bijna 15 procent devalueren op de schokken op te vangen.

"Ons doel is om Egypte te helpen om zijn economische stabiliteit te herstellen en een sterke groei te behouden, die duurzaam is en veel jobs oplevert", aldus het IMF nog.

bron: Belga