Communicatie met succesrijke Europese komeetlander Philae voor altijd onderbroken

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vanmorgen is de communicatie stopgezet met de Europese komeetlander Philae, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA meegedeeld. Om 11.00 uur Belgische tijd werd de stekker getrokken uit de ESS (Electrical Support System Processor Unit) op de moedersonde Rosetta die als interface voor de communicatie tussen beide ruimteschepen dient. Die uitschakeling maakt deel uit van de voorbereidingen om op 30 september ook afscheid te nemen van de Rosetta.

Sinds juli 2015 is van de Philae niets meer gehoord, en eerder dit jaar werd aangenomen dat het tuig in een eeuwige winterslaap was gevallen. De ESS bleef niettemin actief, voor een onwaarschijnlijke kans op ontwaken van de lander.

De Rosetta wentelt sinds augustus 2014 rond de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko die zelf zich meer en meer verwijdert van de Zon en de Aarde. De sonde is nu verder dan ooit van onze ster weg en krijgt aldus betekenisvol minder zonne-energie terwijl ook de bandbreedte voor het downloaden van wetenschappelijke data vermindert.

Bovendien wordt het ruimtetuig een dagje ouder en heeft de nuttige lading moeilijke condities meegemaakt, niet in het minst de bijna twee jaar nabij een stoffige komeet.

De Philae landde op 12 november 2014 op het hemellichaam, een primeur in de ruimtevaart.

De Rosetta werd in 2004 met een Ariane-5 draagraket gelanceerd. België neemt prominent deel aan de zeer ambitieuze missie waarvan het vooral de bedoeling was meer te weten te komen over het ontstaan van ons zonnestelsel 4,6 miljard jaar geleden.

bron: Belga