Sp.a wil abortus tot 20 weken mogelijk maken

door
Belga
Leestijd 1 min.

Wie voor abortus kiest, kan dat momenteel maar binnen de eerste twaalf weken van een zwangerschap. Maar sp.a wil dat optrekken tot ­twintig weken, zoals dat in Nederland het geval is. Dat staat vanmorgen in De Standaard en Het Nieuwsblad. Elk jaar trekken tussen de 500 en 600 Belgische vrouwen de grens met Nederland over om daar een abortus te laten uitvoeren. Het zijn allemaal vrouwen die meer dan twaalf weken zwanger zijn, en dus in ons land geen recht meer hebben op een vrije abortus. Alleen als er ernstige gezondheidsrisico's zijn, kunnen ze de zwangerschap nog beëindigen.

"Een hypocriete situatie", zegt sp.a-kamerlid Karin Jiroflée, die daarover samen met haar partijgenote Monica De Coninck een resolutie indiende in de Kamer. "De Belgische abortuscentra mogen die vrouwen wel naar Nederland doorverwijzen, maar in eigen land is de ingreep niet toegestaan."

Om dat 'abortustoerisme' te stoppen, stellen Jiroflée en De Coninck voor om de termijn op te trekken tot twintig weken, zoals dat ook in Nederland het geval is. "Er is geen enkele medische ­reden om die grens op twaalf ­weken te ­houden", zegt Jiroflée.

Het voorstel wordt gesteund door de abortuscentra.

bron: Belga