"Rechtmatige beslissing IOC, die ik ook verwachtte"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Peter Van Eenoo, hoofd van het dopingcontrolelaboratorium (DoCoLab) van de Universiteit Gent, vindt de beslissing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) rond de deelname van Russische atleten aan de Olympische Spelen een rechtmatige beslissing, die hij ook verwachtte. Het IOC verklaarde zondag dat het Russische sporters niet zal weren van de Spelen. Ze worden in Rio toegelaten als ze aan strikte voorwaarden voldoen. De internationale federaties moeten die door de IOC opgestelde voorwaarden toepassen. "Ik vind dat er ook in Rusland niet-gedopeerde onschuldige atleten zijn die deelnames en zeges niet aan hun neus mogen laten voorbijgaan", reageert Van Eenoo. "Bovendien zijn er ook atleten die internationaal actief zijn en even vaak als onze atleten gecontroleerd werden, maar wel de Russische nationaliteit hebben. Maar daar stopt het dan ook, denk maar aan tennissers in een internationaal circuit. Die kan je niet zomaar beschuldigen als Russische atleten die de kans hadden zich te doperen en in dat systeem zaten."

Dat de beslissingsmacht over deelname bij de federaties komt te liggen, vindt Van Eenoo ook een goede zaak. "Men gaat kunnen focussen op die groepen atleten waarvan men gegevens heeft dat een relatief groot aantal betrokken was in deze zaak. Men gaat hen een pseudo-individuele straf opleggen. Het IOC is opgebouwd uit vertegenwoordigers van die federaties, ook de Spelen, op dat vlak is dat niet zo'n slechte beslissing."

Dat klokkenluidster Yuliya Stepanova uitgesloten wordt van de Spelen, Stepanova testte ooit positief en mag daarom niet deelnemen, betreurt Van Eenoo dan weer. "Men had een symbolische daad kunnen stellen. Wildcards kunnen ze altijd geven."

Van Eenoo vindt het ook een teleurstelling dat men geen signaal geeft door zoveel mogelijk Russische officials te weren en te vragen aan organisatoren om grote evenementen niet aan Rusland toe te kennen of in te trekken. Tezelfdertijd vraagt Van Eenoo zich af in hoeverre ook atleten uit andere landen geloofwaardige dopingcontroles buiten competitie ondergingen, zoals bijvoorbeeld NBA-sterren.

Professor Peter Van Eenoo vertrekt volgende week woensdag tot 28 augustus naar het dopinglab van de Spelen in Rio.

bron: Belga