OS 2016 - Chris Froome mikt in Rio op individuele tijdrit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Publiekstrekker Chris Froome kwam maandag tijdens een korte persbabbel voor het na-Tourcriterium van Aalst nog even terug op zijn eindoverwinning in Frankrijk. Maar de Brit kijkt al vooruit naar de Olympische Spelen waar hij aan de individuele tijdrit en de wegrit zal deelnemen. Vooral in de tijdrit wil hij schitteren in Brazilië.

"Ik focus stilaan op de Olympische Spelen. Vandaar ook dat ik met Aalst en Surhuisterveen slechts twee criteriums afwerk. Ik mag niet te veel van mijn conditie verspelen. Volgende week maandag reis ik af naar Rio de Janeiro. Ik kijk alvast uit naar de Spelen. Vooral de individuele tijdrit wordt een echt doel voor mij", bekende Froome.

"Er was na de ceremonie op de Champs-Élysées wat tijd voor een feestje in Parijs. Vandaag/maandag waren we te gast in Londen op uitnodiging van de sponsors. Er was voor ons een privéjet geregeld. Daarmee ben ik ook naar België gevlogen omdat ik vanavond mijn eerste na-Tourcriterium rijd. Voor de derde keer ben ik in Aalst te gast. Evenveel keer won ik de Tour de France", aldus Froome tijdens de persbabbel. "Ik voel me wel niet zo fris. Een beetje vermoeid zelfs. Ik ga niet zeggen dat ik een kater heb, maar er werden gisteren in het hotel toch enkele pintjes gedronken. Dat mocht wel eens na drie heel intensieve weken. Wij hadden immers een gele trui te verdedigen. Ik win de Tour, maar eigenlijk is dit een zege van de hele ploeg. Zonder hen stond ik hier nu niet."

Het ging er hectisch aan toe in de rit naar Chalet Reynard, maar ook in andere etappes zat de schrik er goed in bij de renners. "Wat betreft de etappe naar Chalet Reynard hadden de organisatoren geen tijd meer om nog meer hekkens te plaatsen omdat die blijkbaar al opgesteld stonden op de eerder voorziene plaats, dus aan de top van de Mont Ventoux. Maar inderdaad, er mag wel iets aan die 'meelopers' gedaan worden. We kregen het soms echt benauwd. Onze veiligheid mag door de organisatoren eens herbekeken worden. Uiteindelijk komen de echte wielerliefhebbers toch om koers te zien en in bepaalde omstandigheden kan dat simpelweg niet omdat er geen ruimte is om te rijden."

Chris Froome zit nu aan drie eindzeges in de Tour. Het record van vijf komt stilaan in zicht. "Ik heb er inderdaad al drie achter mijn naam staan. Ik ben daar zeer tevreden mee. Ik ga nu nog niet plannen voor volgend jaar. Ik wil eerst wat genieten en dat zal vanavond het geval zijn. Ik ken Aalst en weet dat de sfeer hier altijd opperbest is."

bron: Belga